Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

September 2022
M T W T F S S
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri Populare
(none)

Nanoantenele care produc electricitate din caldura

13-08-2008, 21:23

Un grup de cercetatori americani a realizat o tehnologie de nanoantene capabile sa functioneze atat ca celule solare, cat si ca device-uri de racire.

array-nano1.jpgUn grup de cercetatori de la Idaho National Laboratory, ce apartine de Departamentul American pentru Energie a realizat o tehnologie care ar putea revolutiona modul in care sunt alimentate produsele electronice, de la iPod-uri si telefoane mobile, pana la masini.

Este vorba despre un fel de celule solare flexibile, care capteaza insa un anumit tip de raze de lumina din spectrul infrarosu, de lungimi de unda situate undeva la jumatatea acestui spectru. Aceste raze sunt emise atat de Soare, cat si de Pamant sub forma de caldura, sub influenta energiei solare.

Asadar, spre deosebire de celulele solare traditionale care absorb doar lumina vizibila, acest nou tip de celule solare poate functiona non-stop. De asemenea, deoarece device-urile electronice emit caldura sub forma de astfel de lumina infrarosie, astfel de celule solare pot fi folosite pe post de coolere.

Tehnologia este realizata sub forma unei matrici de  nanoantene realizate din aur, dispuse pe o folie flexibila din polietilena, mterialul din care sunt facute pungile din plastic obisnuite.

Aurul a fost selectat dupa mai multe teste cu diferite materiale si reactia acestora la lumina infrarosie. In prima faza, s-a realizat o antena de dimensiuni nanometrice, care avea o eficienta impresionanta de 92% de transformare a luminii infrarosie in energie, imens avand in vedere ca eficienta tipica a celulelor solare este undeva la 20%.

nanoantenna3.jpgIn pasul urmator, cercetatorii au realizat un prototip de wafer de siliciu imprimat cu aceste nanoantene din aur intr-un anumit sablon, device la care eficienta a scazut pana la 80%. Apoi, acest sablon a fost imprimat pe folii subtiri si flexibile de plastic, intr-un proces tehnologic ce poate fi reprodus comercial, eficienta acestuia ramanand deocamdata  sa fie masurata.

Tehnologia mai are de trecut un obstacol major pana la a deveni comerciala, anume posibilitatea convertirii energiei astfel captate in curent electric. Problema este ca desi device-ul produce deja curent alternativ, acesta alterneaza la rate de trilioane de ori pe secunda, mult prea rapid pentru redresoarele moderne pentru a-l transforma in curent continuu. Mai mult, cele mai mici redresoare existente ar trebui sa fie micsorate de o mie de ori pentru a se potrivi cu dimensiunea nanoantenei, ceea ce ar necesita noi tehnologii de productie.

Daca aceste probleme vor fi depasite, acest nou tip de celule solare ar putea ajunge sa fie integrat intr-o mare varietate de device-uri si chiar si in masinile hibride sau electrice ale viitorului, oferind astfel o sursa de energie practic inepuizabila, eficienta si mult mai ieftina, din cate se pare, fata de celulele solare actuale.

(Sursa: Daily Tech)


Categorii: Tehnologie.

1 Comentariu

  1. Blue |

    SUUUPER ! Asta e inventia secolului DACA reusesc sa o puna in aplicare, daca devine fezabila !! Asta da sursa inepuizabila de energie !

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info