Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Prima musca robot si-a luat zborul

19-07-2007, 21:45

Cercetatorii de la Harvard au creat o musca robot care ar putea fi folosita in viitor pentru supraveghere sau pentru detectarea de substante toxice.

fly_robot.jpgMicul robot zburator, care cantareste 60 miligrame si are o deschidere a aripilor de 3 cm, zboara cu miscari modelate dupa cele ale unei muste adevarate.

“Natura creeeaza cei mai buni zburatori din lume,” a afirmat Robert Wood, seful proiectului de la Harvard. Recrearea cu aceeasi eficienta a miscarilor insectei intr-un robot putin mai mare decat o musca reala a fost insa un lucru dificil, deoarece procesele de productie existente n-au putut fi folosite pentru a crea partile componente necesare, rezistente, dar usoare si flexibile in acelasi timp.

Cercetatorii au fost nevoiti sa-si inventeze propriul proces de fabricatie pentru aceste componente, care au fost realizate din foite subtiri de fibra de carbon si din polimeri (primul material conferind rigiditate si rezistenta, cel de-al doilea, flexibilitate), taiate cu ajutorul unor lasere miniaturale.

Robotul, rezultatul a 7 ani de studiu al dinamicii zborului si de imbunatatiri ale diverselor componente, este primul robot zburator cu 2 aripi, construit la o asemenea scara si care sa imite miscarile unei insecte reale. Cyber-insecta poate zbura deocamdata doar in directia frontala si in sus si este alimentata cu un cablu. Cercetatorii lucreaza la un controller de zbor care sa-i permita acesteia sa se deplaseze in toate directiile. De asemenea, ei doresc sa doteze musca robot cu o baterie, pentru a-i conferi autonomie si sa creeze rutine software care sa-i permita insectei sa ocoleasca obstacolele.

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), care a finantat acest proiect, intentioneaza sa foloseasca insecta robot pentru supraveghere pe campuri de lupta sau in medii urbane de conflict. Dimensiunile reduse si aspectul de insecta ar reprezenta avantaje critice pentru astfel de misiuni. Robotul ar putea fi de asemenea dotat cu diversi senzori, spre exemplu, senzori chimici, putand fi folosit pentru a detecta substantele toxice din zonele periculoase si a avertiza oamenii sa poarte echipamente protectoare inainte de patrunderea in aceste zone.

(Sursa: Technology Review)


Categorii: Roboti.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info