Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

A fost creat cel mai negru material

17-01-2008, 20:21

Oamenii de stiinta de la un laborator american au afirmat ca au creat “cea mai neagra” substanta cunoscuta vreodata.

darkest-black1.jpgMaterialul este creat din nanotuburi de carbon – folii de carbon de grosimea unui atom, infasurate sub forma de cilindru. Cercetatorii afirma ca materialul este cel mai apropiat lucru de negrul absolut.

Un obiect de un negru ideal este cel care absoarbe toate culorile luminii, din orice unghi si in orice lungime de unda, fara a reflecta ceva din aceasta. Pana acum a fost dificil de realizat un obiect care sa nu absoarba nici un pic de lumina, dar se pare ca cercetatorii de la Rensselaer Polytechnic Institute din Troy, New York, sunt cu un pas mai aproape de acest lucru.

Ei au realizat o matrice din nanotuburi de carbon de densitate scazuta, aliniate vertical si cu o suprafata aspra, pentru a minimiza reflexiile. Cand i-au masurat proprietatile optice, cercetatorii au descoperit ca obiectul avea o capacitate foarte mare de a absorbi lumina si una foarte mica de a o reflecta, reflectanta acestuia fiind de 3 ori mai mica decat a oricarui material creat vreodata de om.

“Structurile periodice de nanotuburi reprezinta un candidat ideal pentru a crea materiale super-negre, intrucat absorbtia luminii poate fi ajustata controland dimensiunile si periodicitatea nanotuburilor din structura,” a afirmat Dr Pulickel Ajayan, conducatorul echipei de cercetatori.

Un astfel de material poate fi folosit in diverse aplicatii, precum celule si panouri solare mai eficiente, sau alte situatii in care este nevoie de a colecta cat mai multa lumina. Si de ce nu, poate intr-un televizor Kuro de un negru dincolo de “un negru absolut”.

(Sursa: Engadget, BBC)


Categorii: Stiinta.

1 Comentariu

  1. .... |

    tare

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info