Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Nou record de teleportare cuantica

06-06-2007, 17:49

Un grup de fizicieni a stabilit un nou record de distanta in teleportarea cuantica, transmitand date intre 2 puncte aflate la distanta de 142 km unul de altul. Teleportarea gen Star Trek mai are insa de asteptat.

Fizicienii au reusit sa teleporteze date intre 2 telescoape situate pe 2 dintre Insulele Canare, La Palma si Tenerife, aflate la distanta de 142 km unul de altul, de 10 ori mai mult decat recordul anterior de teleportare in aer liber.

Oamenii de stiinta au realizat acest lucru folosind fenomenul de “corelatie cuantica” (“quantum entanglement”), un fenomen prin care starea materiei, si nu materia propriu-zisa, este trimisa dintr-un loc in altul. Mai precis, este vorba despre transmiterea de informatie intre 2 puncte prin particule de lumina, fotoni.

Corelatia cuantica, numita de catre Einstein “actiune ciudata [spooky] la distanta”, se bazeaza pe faptul ca 2 fotoni pot fi creati intr-un mod in care se comporta ca un singur obiect, chiar daca sunt separati de distante foarte mari. Comportandu-se in acest mod, ei actioneaza ca o masina de teleportare, deoarece orice schimbare intr-unul dintre ei cauzeaza o schimbare similara in celalalt.

Aceasta se realizeaza printr-un al treilea foton, care este teleportat intre cei 2 fotoni. In acest proces, al treilea foton devine “corelat” cu fotonul transmitator si poarta astfel informatia cuantica catre fotonul receptor. Acesta interactioneaza cu fotonul purtator intr-un mod care ii face identici pe cei 2, obtinandu-se astfel o transmiterea cu succes a informatiei.

Oamenii de stiinta afirma insa ce fenomenul poate fi folosit doar pentru transmiterea celor mai simple forme de materie, si ca pentru a teleporta oameni sau obiecte este nevoie de o cu totul alta metoda, necunoscuta deocamdata. Tehnologia poate fi folosita pentru a transfera informatie folosind criptare cuantica, care ar permite trimiterea de coduri de securitate ce nu pot fi sparte.

(Sursa: The Independent)


Categorii: Stiinta.

1 Comentariu

  1. Fukkeru |

    LoL … cuantica s-a reusit de foarte mult timp … sa asteptam sa vedem daca se va reusi si psixica ( nu prea cred k se va intampla in curand )

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info