Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Vase de sange … scoase la imprimanta

31-08-2007, 10:11

Un grup de cercetatori din Japonia a pus la punct o tehnologie ce permite realizarea de vase artificiale de sange folosind o imprimanta cu jet, tehnologie ce ar putea fi folosita in viitor pentru crearea de intregi organe artificiale.

endothelial-cells.jpgIn viitor, pacientii care au nevoie de vase artificiale de sange vor putea fi ajutati printr-o simpla descriere pe un calculator a dimensiunilor acestora si tiparirea lor la o imprimanta speciala.

Aceasta se datoreaza cercetarilor efectuate la Tokyo Medical and Dental University and Kanagawa Academy of Science and Technology, unde a fost conceputa o metoda de a crea vene si capilare artificiale prin tiparirea la o imprimanta cu jet de cerneala.

Cerneala folosita este una speciala, realizata din celule artificiale si gel medical, intr-o solutie de clorura de calciu. Acest amestec se solidifica intr-un tub cu un strat intern de celule endoteliale si un strat fin extern de celule musculare, care are potentialul de a inlocui vasele de sange afectate.

Tehnologia nu este deocamdata suficient de matura pentru a inlocui o vena de sange, echipa de cercetatori reusind sa creeze doar un prototip de astfel de vas, cu un diametru interior de 1 mm si o lungime de 3 cm. De asemenea, acesta nu este deocamdata suficient de puternic pentru a suporta un flux real de sange.

Cercetatorii afirma insa ca, odata ce tehnologia se va maturiza si va deveni mai robusta, aceasta ar putea fi aplicata nu doar pentru vase artificiale de sange, ci si pentru intregi organe artificiale, realizate din straturi succesive de celule.

(Sursa: Tech.co.uk)


Categorii: Sanatate, Tehnologie.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info