Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

August 2022
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Stiri Populare
(none)

Ni se pregateste cenzura pe internet ?

08-07-2008, 12:11

Traficul pe internet in UE ar putea fi supravegheat pentru a preveni download-urile ilegale si folosirea de aplicatii fara permisiunea autoritatilor.

The Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII), o organizatie non-profit dedicata stabilirii unei piete libere in IT, avertizeaza ca o noua directiva europeana in ceea ce priveste telecomunicatiile ar putea duce la stabilirea unui “internet de tip sovietic”, in care producatorii de software si providerii de internet vor supraveghea traficul de date in cautare de material piratat iar aplicatiile nu vor putea fi rulate fara permisiunea autoritatilor nationale.

Directiva pentru Telecomunicatii Europene, aflata la aceasta ora in stadiul de propunere care circula prin diferitele comisii ale Parlamentului European, si careia i se adauga diverse amendamente, a ajuns deja sa includa, sub diverse presiuni ale unor grupuri de interese legate de industria de software, precum si cea de filme si muzica, prevederi care ne pot arunca inapoi in timp si care pot descuraja evolutia libera internetului si a aplicatiilor software.

Printre acestea se gaseste un amendament care permite autoritatilor administrative din statele membre sa defineasca, atentie !, lista “aplicatiilor software autorizate sa fie folosite pe internet”. Conform lui Benjamin Henrion, reprezentantul FFII la Bruxelles, “in viitor, aplicatii software populare precum Skype sau chiar Firefox ar putea fi declarate ilegale in Europa daca nu sunt certificate de o autoritate administrativa. Acest lucru va compromite intreaga dezvoltare libera a internetului asa cum o cunoastem acum,” amintind ca “nu demult, Uniunea Sovietica cerea inregistrarea tuturor masinilor de scris la autoritati”.

De asemenea, directiva vorbeste despre functionalitatile tehnice ce vor trebui implementate in retelele de comunicatie electronica in vederea supravegherii si filtrarii traficului.

Tot in aceasta directiva si-ar putea face locul prevederea de a bloca accesul la internet celor care downloadeaza filme si muzica ilegale. Prevederea este sustinuta de Franta, tara care a preluat saptamana trecuta presedintia UE si care vrea sa introduca in directiva europeana un amendament similar legii care se pregateste in Franta in acest sens.

Conform lui Alberto Barrionuevo, presedintele FFII, “ideea de a stabili un Zid Chinezesc al Internetului in Europa este promovata de un grup extrem de lobby in favoarea copyright-ului. Si FFII isi bazeaza idealurile pe legile copyright-ului, dar nu sunt de acord cu justificarea intentiilor de a ne spiona pe toti cu scuza protectiei copyright-ului”.

Directiva urmeaza sa fie discutata in Parlamentul European in aceasta toamna. Ingrijorator este faptul ca aceasta directie catre cenzura si supraveghere a internetului si nu numai nu este un act izolat, parand sa faca parte dintr-o tendinta, s-ar putea crede, coordonata la nivel global. De amintit nu doar legea amintita pregatita de Franta si Marea Britanie, dar si ideea de a inregistra bloggerii din UE, legea recent adoptata de catre Suedia privind monitorizarea traficului de telefon si email care trece granitele tarii, precumĀ  si ceea ce se pregateste, oarecum in secret, in Statele Unite cu privire la piraterie, asa-numitul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), la care se vor ralia mai multe tari din lume.

In ceea ce ne priveste, ne intrebam oare ce reactie au parlamentarii romani europeni fata de aceasta directiva si ce s-ar putea intampla in Romania odata ce aceasta va deveni lege, intr-o tara in care clasa politica nu numai ca nu se impotriveste, dar de obicei se grabeste sa implementeze prima orice vine de la Bruxelles.

(Sursa: FFII)


Categorii: Reglementari, Telecom.

5 Comentarii

 1. yo |

  Deci in momentul in care aceasta lege va fi introdusa veti vedea ce impact si ce crestere spectaculoasa va avea Linux, si Open Source in General. Cu asta au castigat M$ si ceilalti, softul piratat era invatat de catre utilizatori, si cand se angaja undeva sau isi facea firma trebuia sa cumpere o licenta. Daca nu va mai vedea ce stie softul (fie el si piratat), cu siguranta ca va vedea alternativele free prima oara inainte de-a se gandi sa dea bani pe soft platit

 2. nu da click aici |

  de acord cu ceea ce a scris predecesorul… Microsoft mizeaza pe faptul ca produsele sunt piratate… iar pirateria e benefica pentru ei…

 3. florin |

  nu cred ca o sa fie asa un impact major. la ora actuala banuiesc ca multi folosesc soft piratat. dupa “promulgarea” legii or sa fie nevoiti, de aceasta (ca altfel…), sa cumpere acel soft ca deja s-a obisnit cu el. sa treaca pe linux cand de abia a invatat “Ferestre”, mai greu. dar orice invat are si dezvat.

 4. Mihai |

  In Romania nu exista puterea de cumparare necesara pentru promulgarea unei astfel de legi. Nu cred ca se pune problema ca un utilizator care folosea pana acum soft piratat sa fie obligat sa-l cumpere pt ca s-a obisnuit cu el. Trebuie sa ne gandim ca majoritatea au in calculatoare soft de mii de dolari. Putin probabil sa cheltuie acesti miii de dolari (pe care majoritatea romanilor nu ii au) doar ca sa pastreze obisnuinta.

 5. mihai |

  http://www.clujeanul.ro/cluj/atac-la-firefox-skype-si-dc-guvernele-vor-putea-controla-sau-interzice-utilizarea-celor-mai-populare-aplicatii-pe-internet-2768114

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info