Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

July 2022
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri Populare
(none)

Odiseea 112 continua

10-01-2008, 22:44

Povestea implementarii in Romania a serviciului de localizare a apelurilor de urgenta la numarul 112 continua intr-un stil caracteristic.

Dupa ce in luna noiembrie a anului trecut, Uniunea Europeana anunta declansarea unei proceduri de sanctionare a Romaniei pentru neimplementarea serviciului unic pentru apeluri de urgenta, 112, povestea continua in acelasi stil, cu vina aruncata de la unii la altii si cu autoritati care abia acum se trezesc sa propuna reglementari.

In noiembrie, anuntul privind sanctionarea Romaniei era urmat de un val de comunicate din partea actorilor principali, operatori, STS, ANRCTI si Ministerul Comunicatiilor, care plasau pe rand vina de la unii la altii, si totul se incheia cu Ministerul Comunicatiilor care se angaja sa medieze in acest conflict.

Acum, lucrurile se reiau cu STS (Serviciul de Transmisiuni Speciale), operatorul serviciului national 112, acuzand operatorii de telefonie mobila ca au implementat solutii personalizate de localizare, ce nu sunt conforme cu standardul european si ca de aceea STS nu poate prelua informatiile necesare.

Raspunsul operatorilor a fost prompt, acestia, Orange si Vodafone, afirmand ca dimpotriva, STS-ul este cel care foloseste solutii tehnice nestandard, si ca ei, operatorii, pot furniza informatiile de localizare – in speta, identificatorul de celula, Cell Id, din reteaua de telefonie mobila. Operatorii au afirmat ca nu exista “un standard care sa fi fost stabilit de catre autoritati la nivel european pentru sistemul de localizare si de transmitere a informatiilor”, fiind vorba despre o functionalitate inclusa in standardul GSM.

La scurt timp a venit comunicatul din partea Ministerului Comunicatiilor, care, intr-un limbaj voalat, afirma ca operatorii au dreptate si ca implementarea sistemului 112 va necesita modificari tehnice in infrastructura de comunicatii a STS. La ora actuala, sistemul existent permite o localizare a apelului de urgente doar la nivel de judet (!).

Din comunicat mai reiese insa ca la ora actuala nu exista legislatia care sa defineasca functionarea serviciului de apeluri de urgenta, al carui nume este Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU), si care sa stabileasca “responsabilitatile si obligatiile intre participantii la asigurarea serviciului de urgenta 112 catre populatie”.

Cu alte cuvinte, desi se stia de mai bine de un an ca Romania trebuie sa implementeze acest sistem conform standardelor europene, autoritatile romane nu s-au ocupat de acest lucru, nu au definit modul in care va functiona acest sistem, lasand lucrurile probabil in seama STS. Lucrurile au inceput sa se miste abia cand Romania a fost inclusa in procedura de sanctionare, durand o luna si ceva pana cand s-a ajuns la concluzia ca STS-ul nu prea are habar cum sa implementeze acest sistem si ca este nevoie de legislatie care sa descrie acest lucru. Interesant este cat va mai dura pana cand se va si implementa ceva.

(Sursa: NewsIn, MCTI)


Categorii: Legal, Reglementari, Telecom.

1 Comentariu

  1. florin |

    nu ma mira deloc.

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info