Blitz – Stiri zilnice din IT, IT&C: tehnologie, internet, telecom, gadgets, jocuri
Stiri IT                    
Articole Comentarii Newsletter Contact Despre Blitz
Ultimele Stiri
Arhiva

June 2022
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Stiri Populare
(none)

Telefoanele mobile nu produc cancer … cel putin pe termen scurt

13-09-2007, 12:33

Un studiu realizat in Marea Britanie nu a gasit nici un fel de dovezi privind legaturi intre folosirea telefoanelor mobile si cazurile de cancer la creier. Concluziile nu sunt insa relevante pentru o folosire pe termen lung a telefoanelor.

Studiul, care a durat 6 ani si a costat 8 milioane £, a fost realizat de catre 28 de echipe de specialisti, coordonate de catre Mobile Telecommunications and Health Research (MTHR), o organizatie de profil din Marea Britanie.

Concluziile studiului au fost ca nu exista nici un fel de efecte imediate sau pe termen scurt asupra creierului la utilizatorii de telefoane mobile.

O parte a studiului a examinat persoanele care afirma ca sunt sensibile la radiatiile telefoanelor sau ale antenelor de telefonie mobila si nu a gasit nici o dovada privind existenta unei astfel de sensibilitati. Nu este clar daca aceasta parte a studiului este legata sau nu de studiul mediatizat in luna iulie pe aceeasi tema, si care a tras concluzii similare.

Alte investigatii au studiat efectul radiatiilor emise de telefoanele mobile asupra celulelor, singurul observat fiind acela de incalzire temporara a acestora.

MTHR afirma ca rezultatele sunt definitive si nu mai necesita alte cercetari in acest domeniu. Autorii avertizeaza insa ca rezultatele sunt relevante doar pentru utilizarea pe termen scurt a telefoanelor mobile si ca este nevoie de studii suplimentare pentru a determina daca folosirea de durata a acestora are vreun impact asupra sanatatii.

Conform MTHR, nu este exclusa posibilitatea aparitiei cancerului la folosirea pe termen lung a telefoanelor mobile  deoarece “evidenta epidemiologica colectata pana cum nu este suficient de puternica pentru a exclude aceasta posibilitate si deoarece cele mai multe cancere nu pot fi detectate mai devreme de 10 ani de la ceea ce le-a cauzat.” Singurul semn de ingrijorare in aceasta directie este prezenta a catorva cazuri de tumori cerebrale la utilizatorii de termen lung care au participat la studiu, numarul lor fiind insa la limita unei semnificatii din punct de vedere statistic si necesitand cercetari mai aprofundate.

MTHR va participa la un alt studiu care va monitoriza utilizatorii de telefoane mobile pe o durata mai lunga si care va implica 200.000 de persoane din Marea Britanie, Danemarca, Suedia si Finlanda, un proiect ce va costa 6 milioane £.

(Sursa: Daily Tech, Times Online)


Categorii: Mobile, Sanatate, Telecom.

1 Comentariu

  1. gherasim dana citina |

    vreau sa va antreb telefoanele mobile pot produce cancer

Scrie un comentariu:

(obligatoriu)
(obligatoriu, nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ziare.ro InfoPortal.ro Stiinta.info